Belgian Classic TT Gedinne Jan Frank Bakker
Race Report: Belgian Classic TT in Gedinne

Datum

Van 19 t/m 21 augustus 2022 stond de Belgian Classic TT in Gedinne op het programma. De race op dit stratencircuit staat bekend als de Europese en korte versie van Isle of Man. Jan Frank Bakker nam deel aan de IHRO 500cc race.
Belgian Classic TT in Gedinne: Start race IHRO 500 - NK Classics in Gedinne / Afbeelding: G & P Thonus
Start race IHRO 500 – NK Classics in Gedinne / Afbeelding: G & P Thonus

Isle of Man

Onder zonnige omstandigheden werd in het weekend van 20 augustus op het stratencircuit in het Belgische Wallonië de Belgian Classic TT verreden. Dit evenement in Gedinne staat bij veel liefhebbers van stratencircuits te boek als de kleine versie van Isle of Man. Daarom gebruikten in het verleden veel rijders uit het Verenigd Koninkrijk deze race als opwarmer voor de Manx GP op het roemruchte eiland. 

Jan Frank kwam met zijn ABSAF-racer* uit in de IHRO klasse. IHRO staat voor International Historic Racing Organisation en onder deze noemer worden door heel Europa races georganiseerd voor historische motoren tot 1970. De wedstrijd in Gedinne telde tevens mee voor het Nederlands Kampioenschap Classics van de KNMV.

Belgian Classic TT in Gedinne: Jan Frank Bakker (#1 ABSAF) & Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: G & P Thonus
Jan Frank Bakker (#1 ABSAF) & Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: G & P Thonus

Stratencircuit in de Ardennen

Het is een stratencircuit met een fantastische ligging in de Belgische Ardennen. Dat betekent een glooiende baan, door bossen en vlakbij het publiek. De staat van het asfalt is helaas al uitdagend te noemen. Daarom is Gedinne niet Jan Franks favoriete circuit, maar wel een circuit waar hij met zijn 500 cc ABSAF goed uit de voeten kan. 

Jan Frank: “De ligging van het circuit van de Belgian Classic TT in Gedinne is fantastisch en de baan is spectaculair om te rijden. En ook de sfeer is geweldig doordat er altijd veel publiek op af komt. Het zou fijn zijn als de baan een verse laag asfalt zou krijgen, want de ABSAF voelt zich hier goed thuis. Het weer zat ook mee, met regen rijd ik hier liever niet…”

Belgian Classic TT in Gedinne: Jan Frank Bakker (#1 ABSAF), Marc Beltman (#10 BMW), Jeffrey Vermeulen (#36 Ducati), Herman Verboven (#22 Paton) / Afbeelding: MBO Photos
Jan Frank Bakker (#1 ABSAF), Marc Beltman (#10 BMW), Jeffrey Vermeulen (#36 Ducati), Herman Verboven (#22 Paton) / Afbeelding: MBO Photos

Q1 van de Belgian Classic TT in Gedinne

Voorafgaand aan de eerste kwalificatietraining op vrijdag pakten regenwolken zich samen boven de paddock. De start van de training was droog en Jan Frank zette direct een zeer scherpe tijd neer. Na 4 ronden ging het regenen en kwamen de meeste rijders binnen. Jan Frank had na David Tetly (G50) de snelste trainingstijd neergezet voor Marc Beltman (BMW) en Herman Verboven (Paton).

David Tetly (UK) 2.30.748

Jan Frank Bakker (NL) 2.31.941

Herman Verboven (BE) 2.32.966

Jeffrey Vermeulen (NL) 2.34.290

Marc Beltman (NL) 2.34.648

Jan Frank Bakker (#1 ABSAF) & Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: MBO Photos
Jan Frank Bakker (#1 ABSAF) & Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: MBO Photos

Q2 op zaterdagochtend

Op zaterdag werd vroeg in de ochtend de 2e kwalificatietraining verreden en werden er met name in de kop van het veld weer zeer snelle tijden genoteerd wat resulteerde in een P2 voor Jan Frank bij de startopstelling van de race op zaterdagmiddag. 

Marc Beltman (NL) 2.28.122

Jan Frank Bakker (NL) 2.29.411

David Tetly (UK) 2.32.121

Jeffrey Vermeulen (NL) 2.32.410

Herman Verboven (BE) 2.32.821

Belgian Classic TT in Gedinne: V.L.N.R. Jan Frank Bakker (ABSAF), Herman Verboven (Paton), David Tetly (G50), Marc Beltman (BMW) / Afbeelding: MBO Photos
V.L.N.R. Jan Frank Bakker (ABSAF), Herman Verboven (Paton), David Tetly (G50), Marc Beltman (BMW) / Afbeelding: MBO Photos

Race 1 op zaterdagmiddag

Aan het eind van de zaterdagmiddag werd de eerste IHRO-race van de Belgian Classic TT in Gedinne verreden. Jan Frank had een fantastische start waarna het tot het eind van de race stuivertje wisselen was met Marc Beltman op de BMW. Het publiek genoot van een close race waarbij uiteindelijk Beltman aan het langste eind trok. Zowel Jan Frank en Marc reden beide verschillende rondes een lage 2.27 tijd. Jan Frank werd overall 2e en 1e in de IHRO I-klasse. Een uitstekend resultaat dus. 

Marc Beltman (NL) 2.27.094

Jan Frank Bakker (NL) 2.27.130

Herman Verboven (BE) 2.29.734

David Tetly (UK) 2.29.661

Jeffrey Vermeulen (NL) 2.31.105

Belgian Classic TT in Gedinne: Podium Race 1 (IHRO I-klasse): Jan Frank Bakker (1), David Tetly (2), Jeffrey Vermeulen (3) / Afbeelding: Marlous Lub
Uitslag Race 1 (IHRO I-klasse): Jan Frank Bakker (1), David Tetly (2), Jeffrey Vermeulen (3) / Afbeelding: Marlous Lub

Race 2 van de Belgian Classic TT in Gedinne

Zondagmiddag kwamen de mannen (en vrouw) nogmaals aan de start voor de 2e race. Dit maal bestond de kopgroep naast Jan Frank uit Beltman, Tetly, Verboven en Vermeulen (Ducati). Vermeulen moest al snel de eerste 4 mannen laten gaan. En zo ontstond er een gevecht tussen met name Tetly, Beltman en Jan Frank, waarbij de mannen verschillende keren een nette 2.26-rondetijd neerzetten.

Jan Frank had een uitstekende start en kwam de eerste ronde als eerste over de streep. Daarna vonden een aantal wisselingen plaats, waarbij Verboven steeds op plek 4 over de streep kwam. Tetly had met zijn G50 ditmaal de beste papieren, maar uiteindelijk was Beltman hem net voor in de laatste ronde. Het publiek kreeg wederom een spectaculaire race te zien. Jan Frank werd op slechts 2 seconden overall 3e en 2e in de IHRO I-klasse. Voor het NK gingen 2 keer 20 punten mee naar Midwolda wat ruim voldoende is voor het Nederlands Kampioenschap!  Belgian Classic TT in Gedinne was zeer geslaagd!

Marc Beltman (NL) 2.26.052

David Tetly (UK) 2.26.636

Jan Frank Bakker (NL) 2.26.671

Herman Verboven (BE) 2.26.525

Jeffrey Vermeulen (NL) 2.30.395

Jan Frank Bakker (#1 ABSAF), Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: MBO Photos
Jan Frank Bakker (#1 ABSAF), Marc Beltman (#10 BMW) / Afbeelding: MBO Photos

De volgende races zijn tevens de laatste voor dit seizoen en vinden plaats op het circuit van Hockenheim (DE) tijdens Hockenheim Classic. 

*ABSAF staat voor Appingedammer BSA Fabriek. ABSAF (Jan de Jong) produceert replica’s van de originele BSA Gold Star motorblokken waar rond 1968 mee geracet werd. Jan Frank rijdt al jaren in het NK Classics met deze motoren en is betrokken bij de doorontwikkeling van de motorblokken. Meer informatie www.absaf.nl en over Jan Frank.  

Meer
Artikelen